Episode 5: Det innovative mindset og lysten til at innovere

I denne episode af Fremtidens Ledelse To-Go taler vi om det innovative mindset og lysten til at innovere. Du bliver klogere på forskellen på hverdagsinnovation og radikal innovation, hvordan du kan øve dig i at få et innovativt mindset og selvfølgelig får du også en definition på innovation + nogle ideer til at komme igang.

Velkommen til Fremtidens Ledelse To-Go, en podcast du kan tage med på farten.

I denne episode beskriver vi rammerne for det innovative mindset og hvor vigtigt det er, at alle har lysten til – og muligheden for – at innovere. Det handler om flere ting, som Erik og Puk beskriver og forklarer i episoden. Nedenfor kan du læse et udpluk og danne dig et overblik over indholdet for denne episode.

Øv dig i at få et innovativt mindset

For at få et innovativt mindset, bør du få fjernet fremmedgørelsen af, hvad innovation er og hvem der håndterer det. I stedet bør du trække innovation og udvikling helt tæt på dig selv og dit team.

Det handler om at du øver dig i at tænke og handle anderledes, og det er der to årsager til at du bør: 1) Du provokerer dig selv til at tænke nyt – kan jeg gøre det her anderledes? Kan jeg få tankegangen øvet så meget og så ofte, at det bliver en naturlig tænkning (Jeff Bezos kalder denne tankegang for “Day One”-thinking), og 2) du får noget konkret ud af det, f.eks. brug af ny teknologi, værdiskabelse i forhold til leverancer, og tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere og kunder.

Hvad end det er hverdagsinnovation eller radikal innovation, så se på, hvordan du kan tage små skridt mod målet. Lyt hele episoden hvor Erik og Puk kommer rundt om følgende punkter:

 • En definition på hvad innovation er (og hvad det måske ikke er).
 • Hverdagsinnovation; de små løbende ændringer og forbedringer.
 • Radikal innovation; når man pludselig skalerer eller drejer sin virksomhed omkring én af de mange akser, den har. Det kan også kaldes pivotering.
 • Forretningsudvikling: “Run, Grow or Transform your business”.
 • The Innovation Matrix kort fortalt. Find forklaringen på Slideshare her.
 • Innovation kræver forskellige ledelsesstile.
 • Prototyping vs. pretotyping: lav eksperimenter frem for business cases. Opstil hypotese-drevne aktiviteter.
 • Forskellen på business case og business justification
 • Brug af elementer fra Scrum til innovationsprocesserne, fx back-log, minimal viable product, retrospectives – og brug hackathons til at tænke i, på kanten af og udenfor boksen.

Relevante links for denne episode:

Opsummering: Første skridt til et innovativt mindset

For at du bliver skarpere på at få innovativt mindset, anbefaler vi dig at starte her:

 1. Tænk på, at innovation ikke kun er noget der foregår i R&D. Du er selv med til at skabe hverdagsinnovation i din afdeling.
 2. Innovation kan ske i hverdagen også, og på produkter, processer og med din ledelsesstil og din organisering.
 3. Gå ind og læs vores blogindlæg, hvor du kan mappe dit innovations spektrum og blive klogere på hvor I allerede befinder jer, og hvordan I kan run, grow eller transform jeres organisation.
 4. Tænk på hvilke babysteps I allerede kan begynde at tage, for at arbejde med jeres innovative mindset.
 5. For at komme i gang, kræver det også, at I prioriterer tiden til at innovere og selvfølgelig evaluerer de eksperimenter man får testet af og de prototyper (eller pretotypes) man får udviklet. Her skal man søge inspiration fra The Lean Startup, og etablere validated learning.
 6. Det er ikke sikkert du skal (eller kan) lave en traditionel business case med forecast og payback time, men i stedet skal du komme med et større antal pretotypes og en fungerende prototype med valideret læring, så I kan lave en business justification i stedet.
 7. Og, når innovations-aktiviteterne begynder at retfærdiggøre en launch af en ny proces eller et produkt, skal I turde sige GO til det, så det ikke bliver udsat og udsat indtil “tidspunktet er rigtigt”, for det handler også om at teste det af på kunder hurtigt.
 8. Endeligt: Du skal give dig selv og dit team lov til at eksperimentere, og have mod til at lave nogle fejl og lære af dem. Du skal slippe tøjlerne en smule.

Abonnér på podcasten og få den nyeste episode direkte på din smartphone

Du kan finde Fremtidens Ledelse To-Go i din fortrukne podcast app, på nettet og i iTunes. Du vil samtidig være med til at gøre det sjovere at lave podcast, hvis du hjælper os med at udbrede den. Det kan du gøre ved at rate podcasten i iTunes eller dele den med en kollega. Tak fordi du er med til at skabe fremtidens ledelse.

Har du feedback til episoden?

I hver episode af Fremtidens Ledelse To-Go tager vi fat i et emne indenfor paradigmet omkring fremtidens ledelse. Vi snakker om udfordringerne, mulighederne samt giver dig tips, tricks og begreber, som du kan lade dig inspirere af.

Kontakt os og fortæl hvad du har på hjerte eller start samtalen på Twitter under hashtagget #fremtidensledelse. Vi glæder os til at høre fra dig.

2 thoughts on “Episode 5: Det innovative mindset og lysten til at innovere”

 1. Hi,
  We are a group of students following a master course on knowledge management in Norway- the Nord univeristy.
  We have shared your podcast among us, and find it interesting and worth listening too.

  One topic we are investigating at the time being, is how an organization’s culture can promote change and make an organization become more efficient. How a business culture influence the abilities to change / innovate? What obstacles does a strong culture make? How can a leader make a cultur change?
  Is this a topic you could look into?

  Regards, Heidi Fossland
  Heidi.fossland@gmail.com

  1. Hi Heidi, and crew,
   Thx for commenting – and for your interest in the subject!
   Great input you have, and absolutely something we’ll address. Currently we’re exploring the innovation theme, so it will have to wait until after New Year. However, I’ll pop you a mail too.
   /erik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *